Balık kılçığı tekniği (İshikawa diyagramı)

balık kılçığı diyagramları ( Ishikawa diyagramları , balıksırtı diyagramları , neden-sonuç diyagramları veya Fishikawa olarak da adlandırılır), belirli bir olayın potansiyel nedenlerini gösteren Kaoru İshikawa tarafından oluşturulan nedensel diyagramlardır. Adından da anlaşılacağı gibi bir balık kılçığı diyagramı bir balık iskeletini taklit eder.

Balık kılçığı diyagramı, bir süreçteki kusurların, varyasyonların veya başarısızlıkların nedenlerini bulmaya yardımcı olan bir neden-sonuç keşif aracıdır. Başka bir deyişle, bir etkiye potansiyel olarak katkıda bulunan temel nedenleri ardışık katmanlarda parçalamaya yardımcı olur. Bazen Ishikawa diyagramı veya neden-sonuç analizi olarak adlandırılan balık kılçığı diyagramı, kök neden analizinde kullanılan ana araçlardan biridir .

Neredeyse her sektörde veya işte, varyasyon kalite ve verimliliğin kilit taşıdır. Bir sipariş verildikten sonra, teslimata kadar tahmin edilebilir ve standartlaştırılmış bir süreç izlenmelidir. Bu süreçteki varyasyon genellikle nihai üründe varyasyon anlamına gelir. Balık kılçığı diyagramları, kusurları veya arızaları azaltmak için bir süreçteki potansiyel değişkenleri belirlemek veya şu anda meydana gelen bir kusura veya arızaya neyin neden olduğunu bulmak için harika bir araçtır.

Balık kılçığı diyagramı ne zaman kullanılır?

Bir ekibin balık kılçığı diyagramı kullanmayı düşünmesinin birkaç nedeni:

  • Bir sorunun olası nedenlerini belirlemek için.
  • Mevcut pazar teklifleri içindeki sorunları ele alan bir ürün geliştirmeye yardımcı olmak için.
  • Yeni bir tasarımı analiz etmek için
  • Bir iş sürecindeki darboğazları veya zayıf alanları ortaya çıkarmak.
  • Süreç geliştirme
  • Tekrarlayan sorunları veya çalışan tükenmişliğini önlemek için.
  • Uygulanan herhangi bir düzeltici eylemin sorunu çözeceğinden emin olmak için.

Balık Kılçığı Diyagramında 6M metodu

Balık kılçığı diyagramı oluşturmanın ilk adımlarından biri, bir süreç içindeki varyasyonlara katkıda bulunan faktörleri belirlemektir. Ishikawa, bu katkıda bulunan faktörleri imalat dünyasındaki 6M olarak tanımlıyor: insan, makine, yöntem, malzeme, ölçüm ve Tabiat Ana şeklinde İngilizce baş harflerini temsil ediyor. Bu 6M, tüm süreçlerdeki varyasyonu etkiler ve kılçığınızın ilk altı ana “kemiği” olarak işlev görür.

imalatta 6 ana kemik

6 M’nin nasıl tanımlandığına ve süreç varyasyonuna nasıl katkıda bulunabileceklerine bir göz atalım.

  • İnsan gücü – bir ürünün tasarımı ve teslimatı ile uğraşan kişilerin operasyonel ve / veya işlevsel emeği. Bu, belirli bir sorunun oldukça nadir bir “nedeni” olarak kabul edilir. Tipik olarak, insan gücü istenmeyen bir etkinin bir nedeni olarak tanımlanırsa, bu genellikle başka bir 6 M faktörüdür.
  • Yöntem – bir üretim süreci ve katkıda bulunan hizmet sağlama süreçleri. Sıklıkla, süreçlerin çok fazla adımı, iptali ve katkıda bulunmayan veya çok fazla değer yaratmayan diğer faaliyetlere sahip olduğu görülür. Modernize edilmediğinde, basitleştirilmediğinde ve standartlaştırılmadığında, süreçler kafa karıştırıcı ve takip edilmesi zor olabilir.
  • Üretim için kullanılan makine sistemleri, araçlar, tesisler ve teçhizat. Genellikle, altta yatan destek sistemlerine sahip makineler, araçlar ve tesisler yanlış yönetilir veya teknik veya bakım sorunları nedeniyle istenen çıktıyı sağlayamaz.
  • Malzeme – İstenilen bir son ürünü üretmek için gereken hammaddeler, bileşenler ve sarf malzemeleridir. Materyaller, diğer faktörlerin yanı sıra yanlış belirtilmesi, yanlış etiketlenmesi, uygunsuz şekilde saklanması, güncel olmaması nedeniyle genellikle yanlış yönetilir.
  • Doğa Ana (Çevre) – hava, sel, deprem, yangın vb. Gibi öngörülemeyen ve kontrol edilemeyen çevresel faktörler Birçok çevresel faktör öngörülebilir ve yönetilebilir olarak kabul edilebilir olsa da, bazı tesislerin hazırlıklı olmadıklarını düşündüğü bazı kaçınılmaz çevresel faktörler vardır.
  • Ölçüm – manuel veya otomatik incelemeler ve fiziksel ölçümler (mesafe, hacim, sıcaklık, basınç vb.). Zaman zaman ölçümler tutarsız olabilir ve bu da tutarlı bir nedeni ortaya çıkarmaya yardımcı olan tekrarlanabilir sonuçlar oluşturmak için verileri kullanmayı zorlaştırır.

6M’ler genellikle bir balık kılçığı diyagramının omurgası için bir başlangıç ​​noktası olarak kullanılır (bu, problem ifadesinin olası nedenlerini belirtir). Her zaman altı neden olmayacağından bunları gerektiği gibi ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz. Balık kılçığı diyagramının temel yapısına sahip olduğunuzda, siz ve ekibiniz işbirliği yapabilir ve nihai sonucu etkileyen çeşitli nedenleri tanımlayabilirsiniz. Bu genellikle 5 Neden tekniği kullanılarak yapılır.

Balık Kılçığı Diyagramı ve 5 Neden

Balık kılçığı diyagramının başka bir yaygın kök neden analiz aracı ile yakından kullanıldığını sık sık duyacaksınız. Bu araçların her ikisi de, çalıştırılma şekillerinde farklı olsalar da, bir sorunun temel nedenine hızlı bir şekilde ulaşmaya ve sorunun neden olduğunu anlamaya yardımcı olur. Ayrıca, bir sorunun neden sonuç ilişkisini belirlerken birbirlerini güzel bir şekilde tamamlarlar çünkü nedenini (bir şeyin neden olduğunu) ve sonucunu (ne olduğunu) belirlerler.

5 Neden yöntemi, balık kılçığı diyagramı gibi, temelde yatan bir sorun ifadesiyle başlar ve ardından “neden?” Sorusunu sormaya devam eder. Beş kere. “Neden” e verilen her yanıt soru, bir sonraki sorunun temelini oluşturur. Örneğin, sorun ifadenizde “arabam yolun ortasında durdu” yazıyorsa, “arabam neden durdu?” Diye sorarsınız. Çünkü gazı bitti; “Neden gazı bitti?” Çünkü eve giderken hiç satın almadım; “Eve giderken neden hiç benzin almadım?” Çünkü hiç param yoktu; “Neden hiç param yoktu?” Çünkü yeni bir ev aldım; temel nedene ulaşana kadar böyle devam eder.

Öyleyse ikisi nasıl ilişki kurar? 5 Neden, tek bir araç olarak veya bir balık kılçığı diyagramı ile birlikte kullanılabilir. Bir balık kılçığı diyagramıyla birlikte kullanırken, ana nedenleri (genellikle 6 M) belirledikten sonra, her bir dalın alt dallarını oluşturan çeşitli temel nedenleri ayrıntılı olarak incelemek için 5 Nedeni kullanabilirsiniz. “Neden” diye sormak aslında bir balık kılçığı diyagramı oluştururken beyin fırtınası oturumunuzun içerdiği şeydir. 

Örneğin, balık kılçığı diyagramınızın 6 M’nin “Doğa Ana (çevre)” kategorisi altında bir “aydınlatma” alt nedeni olduğunu varsayalım; aydınlatma neden çalışmıyor olabilir? bunun için beyin fırtınası yapılsın. Balık kılçığı diyagramının aşağıdaki gibi görünen bir dalıyla karşılaşabilirsiniz: Malzeme – parça doğru takılmamış – çalışan bir adımı atladı – çalışma alanı çok karanlık – zayıf aydınlatma – ampul yanmış.

Bu örnekte, 5 Neden, hatanın gerçek nedenine yol açarak balık kılçığı diyagramının bir bölümünün düzgün bir şekilde doldurulmasına yardımcı oldu.

Balık kılçığı diyagram aracını kullanan ekip aşağıda listelenen adımları gerçekleştirmelidir.
● Sorun ifadesi üzerinde anlaşın (ayrıca sonuç olarak da anılır). Bu, balığın ağzına yazılmıştır. Sorun hakkında olabildiğince açık ve net olun. Sorunu bir çözüm açısından tanımlamaya dikkat edin (örneğin, daha fazlasına ihtiyacımız var).
● Sorunun ana neden kategorileri üzerinde anlaşın (ana oktan dallar olarak yazılır). Ana kategoriler genellikle şunları içerir: 6M, ekipman veya tedarik faktörleri, çevresel faktörler, kurallar / politika / prosedür faktörleri ve insanlar / personel faktörleri.
● Sorunun tüm olası nedenleri üzerine beyin fırtınası yapın. “Bu neden oluyor?” Diye sorun. Her fikir verildiğinde, kolaylaştırıcı nedensel faktörü uygun kategoriden bir dal olarak yazar (balık kılçığı diyagramına yerleştirir). Birkaç kategoriyle ilgiliyse nedenler birkaç yerde yazılabilir.
● Tekrar soruyor “Bu neden oluyor?” her neden hakkında. Sebep dallarından çıkan alt nedenleri yazın.
● “Neden?” Diye sormaya devam ediyor ve daha derin düzeylerde nedenler üretin ve bunları ilgili nedenler veya kategoriler altında düzenlemeye devam edin. Bu, gelecekteki sorunları önlemek için temel nedenleri belirlemenize ve ardından bunları belirlemenize yardımcı olacaktır.

Balık kılçığı diyagramı örneği

Balık Kılçığı Diyagramlarının Avantaj ve Dezavantajları

Balık kılçığı diyagramının ne zaman ve nasıl kullanılacağını anladığımıza göre, bu temel neden analiz aracını kullanırken ortaya çıkabilecek avantaj ve dezavantajlara dikkat etmek önemlidir.

AVANTAJLARI DEZAVANTAJLARI
Sebep ve sonuç ilişkilerini belirlemeye yardımcı olurAlakasız potansiyel nedenler kafa karışıklığına neden olabilir.
Derinlemesine ortak beyin fırtınası tartışması geliştirmeye yardımcı olurKarmaşık sorunlar dağınık bir diyagrama yol açabilir.
Temel nedeni hızlı bir şekilde incelemek için 5 Neden ile iyi çalışır.Kendini farklı yaklaşıma borçludur.
İlgili nedenleri önceliklendirmeye yardımcı olarak altta yatan temel nedenleri ele almanıza olanak tanırKanıt yerine fikirlere dayalı; sonuçları kanıtlamak için test edilmesi gerekiyor
Balık Kılçığı Diyagramlarının Avantaj ve Dezavantajları

KAYNAKÇA