NEDİR BU MATLAB?

Sevgili okurlar herkese merhabalar, bu yazımda sizlere birçok yazılım dilinden eski olan, mühendislerin ve mühendislik öğrencilerinin en azından bir fikir sahibi olması gereken yazılım “MATLAB’dan” bahsetmeye çalışacağım.

İlk olarak dilerseniz bu yazılımın tarihçesinden başlayıp, daha sonrasında nerelerde kullanıldığı, ne için kullanıldığı vb. gibi detaylardan bahsedelim.

TARİHÇE:

Her programlama dilinin ortak bileşeni olan ihtiyaçtan ortaya çıkma durumu MATLAB içinde geçerli. 1970lerde doğrusal cebir ve sayısal analiz gibi konularda FORTRAN isimli bir yazılım kullanılıyordu. New Mexico üniversitesindeki bilgisayar bölüm başkanı olan Cleve MOLER bu yazılım yerine geçebilecek bir yazılım üretip, 1984 yılında şirketleşerek MathWorks isimli şirketi kurarak “MATLAB’ı” bu şirket çatısı altında geliştirmeye devam ettirmiştir.

NERELERDE KULLANILIR?:

MATLAB ile son zamanlarda popüleritesi inanılmaz derecede artmış olan “veri bilimi”nin dahil olduğu konular ile ilgili bir çok şey yapabilirsiniz.

  • Makine öğrenmesi
  • Derin öğrenme
  • Büyük Veriler için Grafikler Oluşturma
  • Data Analizi ve Görselleştirme
  • Sayısal Lineer Cebir Hesaplamaları
  • Simülasyon

NEDEN MATLAB KULLANMALIYIZ?:

MATLAB kullanma sebebimizin isminden anlaşılacağı üzere (matrix laboratory) matrislerle çalışmamız için kolaylık sağlanmasıdır. Bunun sebebi ise MATLAB her bir veriyi matris olarak değerlendirmesidir.

Görsellik bir tık ön planda olduğu için diğer veri bilimi araçlarından (yazılım dilleri vb.) daha kolay bir şekilde kullanılır. Örnek olarak Python gibi programlama dillerinde grafik eklemek için bazı kütüphaneleri kullanmanız gerekiyor fakat MATLAB da sadece değişken ataması yaparak “PLOTS” sekmesi altından istediğiniz şekilde grafik oluşturabilirsiniz.

Peki bu kadar teorik olarak MATLABdan bahsettiğimize göre, isterseniz birazda uygulama arayüzüne bakalım ve biraz kurcalayalım.

Burada uygulamayı parçalara bölerek anlatmanın çok daha verimli olacağını düşünüyorum.

  1. Bu bölge bizim çalıştığımız dizin içindeki dosyaları yöneteceğimiz kısım.
  2. Bu bölge ise bütün kodlarımızı yazdığımız kısım.
  3. Bölge ise kodlarımızı yazdığımız bölümdeki değişkenlerin bize anlık olarak değerlerini gösteren kısım.
  4. Bu bölgede ise kod bloğunda yaptığımız bazı işlemlerin kısa yolları var istersek buradan kolay bir şekilde işlemlerimizi yapabiliyoruz.

Ben örnek olarak a ve b isimli iki adet değişken tanımladım ve bu değişkenlere bir toplama işlemi yaptırdım. Fakat bu işlemin sonucunu bir değişkene atamadım. Burada MATLAB bize 3. Bölgede görüldüğü gibi bir “ans” değişkeni oluşturarak değişken atamadığımız işlemi ona atayarak bize kolaylık sağlıyor.

APPS sekmesine gelecek olursak;

Burada bazı veri bilimi uygulamalarını görüyorsunuz ve bu liste uzayıp gidiyor. Buradaki uygulamaları kullanarak hiç kod yazmadan sadece veri setinizi veya kullanacağınız uygulama sizden ne tarz bilgiler istiyorsa onları girerek kolay bir şekilde işleminizi yapabiliyorsunuz. Ben burada örnek olarak bir Lineer Regresyon Uygulamasına bastım ve uygulama içi ara yüzü size göstermek istiyorum.

Burada MATLAB’ın kendi içinde gelen “load-85” isimli örnek verisini denedim. Lineer Regresyon uygulamasına gelip üzerinde çalıştığınız veri setini değişken olarak verip gerekli ayarlamaları yaparak çok kolay bir şekilde bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

UFAK BİR TİYO:

Son olarak MATLAB uygulamasının easter egg i diyebileceğimiz bir bilgi daha paylaşmak istiyorum.

Komut satırına “why” yazdığımız zaman MATLAB bize aşağıdaki gibi bazı cevaplar veriyor.

Okuduğunuz için teşekkürler…

KAYNAKÇA:

https://tr.wikipedia.org/wiki/MATLAB

https://.muhendistan.com/matlab-nedir-nerelerde-kullanilir/#:~:text=MATLAB%20Tarihi,i%C3%A7in%20alternatif%20bir%20yol%20bulmakt%C4%B1.

http://nozmen.ktu.edu.tr/files/matlab_uygulama_or_2018.pdf

https://cadsay.com/matlab-nedir-nerelerde-kullanilir

https://www.mathworks.com/help/stats/linear-regression-model-workflow.html