BÖLÜM-I
Merhaba sevgili okurlar. Bir önceki yazımda sizlerle Endüstri 4.0 ve Pazarlama 4.0’ın nasıl evirilip birlikte geliştiğinden bahsetmiştim. Bu yazımda dijital pazarlamanın 6 temel unsuru ve dijital pazarlama terimlerini konu almak istedim fakat içerik olarak uzun olduğu ve okuma akışını bozmamak adına iki bölümde yayınlamayı doğru buldum.
Bu bölümde yer verilecek temel unsurları başlık halinde sıralayacak olursak;
- Web Sitesi Pazarlama,
- Arama Motoru Optimizasyonu,
- İçerik Pazarlama,
1-Web sitesi pazarlama:
İşletmelerin satış yapmasına olanak sağlayan mobil platformları ifade eder. Bu araçlar işletmelerin yüksek hedefli kampanyalarını geliştirmelerine yardımcı olan yeni bir medya biçimdir. Uluslararası eğitimde bazı şirketler büyük bir kitleyi kapsamak amacıyla bu araçları uygulamıştır.
Online pazarlama; müşterilere ulaşmak için hem doğru bir yol hem de rekabetin çok yüksek olduğu bir alandır. İşletmeler ürünlerini satma, pazarlama ve hizmetlerini sunma hedeflerine ulaşmak için sürekli bir mücadele içindedirler. Aynı zamanda bu rekabeti kazanmak istemektedirler. Şirketlerin arama motorunu düzgün yönetmeyi başaramaması ilk sayfalarda görünme şanslarını azaltır. Bu nedenle arama motorunu yönetmek ve kendilerini bu alanda geliştirmek online pazarlama yapan kişilerin ve şirketlerin en önemli görevleri arasındadır.
İşletmeler ve girişimcilerin bu rekabette ayakta kalması için yapması gerekenler nelerdir?
İşletmeler ve girişimcilerin rekabeti sağlamak ve hedeflerine ulaşmak için mevcut olan en iyi aracı yani dijital medyayı kullanırlar. Bu araçların en çok tercih edileni ise web siteleridir. Web siteleri aracılığı ile online varlıklarını sürdürebilir ve artırabilirler. Bunu sağladıklarında ise daha fazla web trafik [1]alabilirler. Uzman kişilerce oluşturulmuş web sitesi pazarlama stratejilerini kullanmak; web sitenizi tanıtmanıza ve web trafiğinizi artırmanıza yardımcı olur.
Günümüzde de olduğu gibi tüm işletmelerin online kanallara geçmesi ile müthiş bir rekabet ortamı oluştu. Kimse bu rekabet ortamından geri kalmak istemedi ve her bir firma kendi bünyesine uygun bir strateji yöntemi geliştirerek, bu yeni oluşan düzende yerlerini almaya başladı.
2-Arama motoru optimizasyonu:
Bazı Türkçe kaynaklarda AMO yani Arama Motoru Optimizasyonu, global kullanımı ise SEO yani Search Engine Optimization olarak karşımıza çıkmaktadır.
SEO: arama motorlarındaki aratmalarda siteniz adına daha iyi sonuç almak için sitenizde yaptığınız iyileştirmelerin, güncellemelerin ve optimizasyonların tamamına denir.
Doğru anahtar kelimelerin kullanımı ve SEO kurallarına uygun çalışmaların yapılması ile internet sitesinin arama sonuçlarında ilk sıralarda görülme olasılığı artar. SEO web sitesinin ziyaret sıklığını arttırmak isteyenler için oldukça önemli bir terimdir ve içerik üretimiyle de doğrudan alakalıdır.
Arama motoru optimizasyonu çalışmaları sayesinde;
- Marka bilinirliğinizi arttırabilirsiniz.
- Etkileşim ve dönüşüm oranlarınızı arttırabilirsiniz.
- Potansiyel müşteri bulmanızı sağlayabilirsiniz.
- 7/24 mağazanızın pasif olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Firmalar arama motoru optimizasyonu yaparken doğru stratejileri uygulamalıdırlar aksi takdirde Google kısa bir süre içinde doğal olmayan yollarla Arama Motoru Optimizasyon çalışması yapıldığını anlayacak ve web sitenizi kara listeye alacaktır. SEO çalışmaları doğal olarak ve zaman içinde yapılması gereken işlemlerdir. Firmalar arama motorlarında üst sıralara yükselmek için sabırlı olmalıdırlar.
Başarılı bir SEO çalışmasından sonra, web sitenizdeki organik ziyaretçi sayınız artacak ve web sitenize ücretsiz bir şekilde trafik gelecektir.
SEO çalışmalarını üç ana başlıkta inceleyecek olursak;
- Teknik SEO Çalışması:
Teknik SEO çalışması Web siteniz için yaptığınız performans iyileştirmelerinin bütünüdür. Bu çalışmalardan bazılarını örnek verecek olursak;
- Web sitesinin aşırı boyutlu CSS ve JS’lerden arındırılması.
- AMP kurulumu yaparak web sitenizi mobil uyumlu hale getirilmesi
- 404 sayfa hatalarının giderilmesi
- Kırık link ve görsellerin düzeltilmesi
- Web site hızının optimize edilerek artırılması
- Sitemap ve robot.txt dosyalarının düzenlenmesi
- Hatalı ve gereksiz tema eklentilerinin kaldırılması
- Meta açıklamaları ve başlıklarının kontrol edilip optimize edilmesi
- 3XX, noindex sayfalar vb. gibi hataların giderilmesi ya da optimize edilmesi
- Sayfaları ve görselleri düzgün bir şekilde sıkıştırmak.
- Cache’leri optimize etmek
- Https kullanımı
- Alan adını olabildiğince uzun süreli satın alınması
- Güvenilir sunucu kullanımı vb. optimizasyonlar ile Teknik SEO çalışması yapılması gerekmektedir.
- Sayfa İçi SEO Çalışması:
Web sitesinin Ana sayfası, gönderileri ve web sitesine ait sayfaların Arama Motoru Optimizasyonuna uygun bir şekilde optimize edilmesidir. Bu çalışmalardan bazılarını örnek olarak verecek olursak;
- Anahtar kelime, anahtar kelime kullanımı ve dağılımının doğru şekilde yapılmalı
- H etiket inşası düzgün bir şekilde kullanılmalı
- İçeriğin ara yüz tasarımı kullanıcı deneyimini en iyi şekilde yansıtacak şekilde tasarlanmalı
- Kullanıcılar aradıkları her şeyi sitenizde rahat bir şekilde bulabilmesi için düzgün ve doğru link çıkışı vermeli
- İçerikleriniz ile kullanıcıya merak oluşturmalı ve farklı sayfalarınıza yönlendirmeli
- Alakalı görsel ve alt etiket kullanımı ile ilgi çekici içerik üretmeli
- Kesinlikle özgün ve kaliteli içerikler oluşturulmalı
- Özellikle ana sayfanızın UI – UX optimizasyonlarını kullanıcı deneyimlerine göre optimize edilmeli
- Düzenli olarak içerik üretilmeli ve eski sayfalarınız güncellenmeli
- Etiketler doğru kullanılmalı
- Site dışı SEO Çalışması:
Site dışı SEO çalışması Arama motoru optimizasyonu çalışmalarının en önemli olanıdır.
- Otoriter sitelerden kaliteli metinlerin içine yerleştirilmiş doğru anchor text’ler ile backlink alınmalı.
- Sosyal Medya platformlarından içerikleriniz desteklenmeli
Burada önemli olan birkaç husus daha var bunlar şunlardır:
Backlink almak için kalitesiz ve anlamsız metinlerin içine yerleştirilen anchor text’ler verimli bir site dışı SEO çalışması olmayacaktır. Ayrıca yeni kurulmuş web siteleri için backlink çalışması yapmak da site adına olumlu sonuçlar vermeyebilir.
Karşımıza sıkça çıkabilecek bazı SEO terimleri şunlardır:
Backlink: Backlink’in tanımını araştırırken üç farklı tanım karşıma çıktı bu üçünü de sizlerle paylaşmak istedim.
- Başka web sitelerinin sizin web sitenize verdikleri link çıkışlarıdır.
- Bir web sayfası başka bir sayfaya bağlandığında buna backlink denir.
- Web sitesindeki ürünlerin veya markanın faklı kaynaklardan aldığı ziyaretçilere ve tıklanabilir bağlantılara verilen addır.
Dofollow Backlink: Dofollow baclink, başka web sitelerinin sizin web sitenize yönlendirmesine kefil olması.
Nofollow Backlink: Başka web sitelerinin sizin sitenize yönlendirmesine kefil olması.
Not: SEO açısından dofollow link almanın yanında ek olarak nofollow link de alınmalıdır. Böylece nofollow link ve dofollow link oranı dengelenir ve spam algısı yaratmaz.
Anchor Text: Link çıkışı verdiğiniz metindir. Örneğin “SEO terimleri nelerdir?” başlıklı konunun içinde bulunan “SEO terimleri” yazılı kısma anchor text oluşturbilirsiniz. Bu yazının üstüne tıkladığınızda sizi “SEO terimlerini” içeren başka bir web sitesine yönlendirilmenizi sağlayacaktır.
Trafik Kalitesi: Arama motoru optimizasyonu yaparken öğrenilmesi gereken kavramlardan biridir. Sitenize çekmek istediğiniz ziyaretçilerin içeriklerinizle tam olarak ilgileniyor olmalarıdır.
Trafik Miktarı: Arama Motoru Optimizasyon çalışmaları ile web sitenizde arama motorlarından elde edeceğiniz etkileşimlerdir. Arama Motoru Optimizasyonları ile sitenizdeki trafiği arttırabilirsiniz.
Organik Trafik: Web sitenize arama motorlarından organik trafik elde etmek için tercih edebileceğiniz; Ücretli Trafik ve Ücretsiz Trafik olmak üzere iki seçenek vardır.
Ücretli Trafik: Google Ads gibi reklam kampanyaları aracılığı ile belirli bir ücret karşılığı kısa zamanda çok trafik çekmenize yarayan bir yöntemdir.
Ücretsiz Trafik: Arama Motoru Optimizasyonları sayesinde sitenizde sağlayacağınız ücretsiz ancak uzun vadede işe yarayacak bir yöntemdir.
Sitemap: Google’a web sitemizi taraması için gönderdiğimiz site haritasıdır.
Meta Açıklaması: Google arama motorundaki çıkan sonuçlarda sitelere ait açıklamaların bulunduğu kısma denir. Başka bir şekilde ifade edecek olursak; meta açıklaması, içeriğini açıklayan bir web sayfasının HTML kodlarına yerleştirilen metnin kısa paragrafıdır. Meta açıklama, siz ekledikten sonra arama sonuçlarında sayfanızın URL’sinin altında görünecektir.
Meta Başlığı: Google arama motorunda görünen aramaların başlık kısımlarına denilir.
Analytics: Türkçe karşılığı analiz olan bu kavram, web sitenizin ölçülebilir değerlerinin grafiklerle, tablolarla, şablonlarla vb. raporlarla sunulduğu bir Arama Motoru Optimizasyon terimidir.Kullanıcıların internet sitesi ziyaretlerini, ziyaret sürelerini veya hangi ürünün ne kadar incelendiğini tespit etmek için kullanılır. Bu sayede web sitesi sahipleri sitelerinde neyin eksik olduğunu tespit edebilir, belirli bir zaman aralığındaki gelişmeleri gözlemleyebilirler.
Bandwith: Bir iletişim kanalı üzerinden bir zaman diliminde ne kadar veri iletilebileceğini ifade eder. Genellikle kilobit (kbps) olarak ifade edilir. Kısaca açıklamak gerekirse sitenizin anlık ya da toplamda harcayabileceği veri transferi limitidir.
Call To Action: Bu terim web sitesi içeriklerinde bulunan ziyaretçiyi ürünü satın almaya teşvik eden cümlelerdir. Genellikle ürün açıklamalarının sonuna yazılır ve ziyaretçiyi direkt olarak ürün sayfasına yönlendirerek kampanya ve fırsatlardan haberdar eder.
Call To Action genellikle “Şimdi ara.”, “Daha fazla bilgi edinin.” veya “Bugün bir mağazayı ziyaret edin.” gibi zorunlu fiil kullanan, anında yanıt vermek için tasarlanmış, hedef kitleye yönelik bir talimattır.
Content: Bir web sitesindeki içeriklere verilen isimdir.
Web sitesi içeriği blog, kategori açıklaması veya ürün açıklaması şeklinde olabilir ve ziyaretçileri bilgilendirerek ürün veya markanın diğerlerinden ayrışan özelliklerini açıklamada kullanılır. Oluşturduğunuz internet sitesinden verim almak istiyorsanız ya da dijital pazarlamada ilerlemek, rekabete ayak uydurmak istiyorsanız web sitenizde oluşturacağınız içerikleri düzenlerken titizlikle çalışmalısınız.
Keyword: Türkçe karşılığı “Anahtar kelime”dir. Dijital pazarlama alanında kullanılan, yazılan içeriğin tekrar eden kelimelerinden oluşan söz öbekleridir. Anahtar kelimeler ziyaretçilerin arama motorunda arattığı popüler kelimeler arasından seçilir.
Usability: Bir web sitesinin ve içeriklerinin kullanıcıya sağladığı faydaya verilen addır. Markalar ve web sitesi sahipleri, sayfanın daha çok ziyaretçi almasını ve aldığı ziyaretçilerin sitede daha uzun vakit geçirmeleri için her türlü detayı kullanıcı gözünden düşünerek tasarlar.
3-İçerik Pazarlama
Satış yapmaksızın müşteriler ve potansiyel müşterilerle iletişim kurma sanatıdır.
Hedeflenen kitleyi etkilemek, etkileşim kurmak ve kar edilebilir müşteri aksiyonu elde etmek adına geçerli, değeri olan ve sürekli içerik üretimi ve dağıtımına odaklanan pazarlama yaklaşımına verilen addır.
Tüketicilerin satın alma davranışlarının; internetin yaygınlaşması, tüketicilerin bilgiye daha çabuk ulaşması ve iletişim araçlarının yaygınlaşması ile büyük bir değişime uğramıştır. Özellikle internetin daha kullanılabilir olması ve tüketicinin herhangi bir üretici direkt bağlantı kurabiliyor olması tüketicinin iletişim düzeyini artırmıştır. Sosyal medya platformları da tüketiciler için teknolojinin sunduğu olanaklardan biri haline gelmiştir. Günümüzde tüketici almak istediği bir ürünü veya hizmeti sosyal medya kanallarını kullanarak detaylı araştırma yapıp alacağı ürün veya hizmet hakkında detaylı bilgiye sahip olabilmektedir. Tüketicilerin ürünler veya hizmetler üzerine yaptıkları araştırmalar satın alma davranışlarının değişmesine de neden olmaktadır. Tüketicilerin bu tutumu, firmaların ürünlerini daha iyi tanıtmak ve bilgilendirici içerikler sunmak için yeni pazarlama yaklaşımları uygulamaya yöneltmektedir.
Firmaların klasik pazarlama yöntemlerine dayalı ürün tanıtımı anlayışlarının yerini tüketicileri bilgilendirerek tanıtmayı amaçlayan ve değer temelli bir yaklaşım olan İçerik Pazarlama yöntemi yaygınlaşmaktadır. İçerik Pazarlama yönteminde, tanıtılacak ürün veya hizmet için tüketiciyi rahatsız etmeyecek kullanışlı, değerli içerikler hazırlanarak tüketicilerin dikkatinin çekilmesi, bilgilendirilmesi, memnun edilmesi ve potansiyel tüketicilerin güvenlerinin kazanılarak satın almaya yöneltilmesi hedeflenmektedir.
Dijital pazarlamanın 6 temel unsurundan ilk üçü olan Web Sitesi Pazarlama, Arama Motoru Optimizasyonu ve İçerik Pazarlamayı kendi araştırmalarım doğrultusunda aktarmaya çalıştım. İçerikler hakkında faydalandığım kaynaklar kaynakça bölümünde mevcuttur. Oldukça ayrıntılı bir kaynakça sunmaya çalıştım. Bir sonraki yazımda geri kalan üç temel unsuru sizlere aktaracağım.
Saygı ve sevgilerimle.
Kaynaklar:
- http://www.scielo.org.co/pdf/pege/n42/2145-941X-pege-42-00241.pdf
- https://markamutfagi.co/dijital-pazarlama-terimleri-nelerdir/
- https://uhurunetwork.com/digital-marketing-terms/
- https://uhurunetwork.com/digital-marketing-terms/#19_Cant-Live-Without_Email_Marketing_Terms
- https://kliksamuray.com.tr/internet-pazarlama-nedir/
- https://books.google.com.tr/books?hl=tr&lr=&id=-1yGDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT20&dq=key+elements+of+digital+marketing&ots=XiQo5VjK56&sig=TYjwTZJKvrGjTTX8FkuX9-pPWl8&redir_esc=y#v=onepage&q=key%20elements%20of%20digital%20marketing&f=false
- https://dergipark.org.tr/en/pub/mbd/issue/40499/485135
- https://mobitek.com/cpc-cost-per-click-nedir-nasil-hesaplanir/
- https://arslanturk.com/cpc-nedir-nasil-hesaplanir/
- https://www.hostinger.web.tr/rehberler/affiliate-marketing-nedir
- https://tr.venngage.com/blog/infografik-nedir/#1
- https://www.fikirisler.com/dijital-pazarlamada-5d/
- https://www.sezginkoyun.com/pazar-cevresi-nedir/
- https://www.dogugurdal.com/blog/girisimciler-icin-faydali-olacak-10-yaratici-web-sitesi-pazarlama-stratejisi-30
- https://wmaraci.com/nedir/web-trafigi
- https://uluhanbingoldag.com/seo-nedir-seo-calismasi-nasil-yapilir/?gclid=EAIaIQobChMIo5DRuPvG7wIVKQWiAx34ewaGEAAYAiAAEgKSbPD_BwE
- https://www.imza.com/blog/
- https://www.linkedin.com/pulse/how-bandwidth-affects-digital-marketing-part-1-milinda-ubeysinghe
- https://www.webarisi.com/mp/knowledgebase/18/Bandwith-Nedir-Trafik-Nedir.html
- https://en.wikipedia.org/wiki/Call_to_action_(marketing)
- https://icerikbulutu.com/icerik-pazarlamasi#1
- https://gorselprojeler.com/en-sik-kullanilan-sosyal-medya-terimleri/
- https://wmaraci.com/
- https://netvent.com/google-adwords-nedir-ve-nasil-calisir/#:~:text=Google%20Adwords%2C%20arama%20motorunun%20i%C5%9Fletmeler,baz%20al%C4%B1narak%20%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fan%20reklamc%C4%B1l%C4%B1k%20t%C3%BCr%C3%BCd%C3%BCr.&text=Adwords%20Reklam%C4%B1%20Nedir%3F,en%20%C3%A7ok%20kullan%C4%B1lan%20modellerden%20biridir.
- https://useinbox.com/tr/e-mail-marketing-sistemlerinde-kullanilan-teknik-terimler/
- https://www.euromsgexpress.com/e-posta-pazarlama-terimleri-sozlugu/
- https://pazarlamasyon.com/cross-selling-capraz-satis-nedir/
- https://peakment.com/tr/dofollow-link-nofollow-link-nedir/
[1] Web trafiği: Siteye veya servise erişen kullanıcı sayısı.