MİCROSOFT PROJECT KULLANIMI VE BİR HASTANE KURMA PROJESİ ÖRNEĞİ

Microsoft Project serimizin ilkinde temel kavramlardan ve indirilmesinden bahsetmiştik. Serinin bu yazısında ise nasıl kullanıldığını Hastane Kurma projesi örneği yaparak açıklayacağım. Projemizin başlangıç ve bitiş tarihinin öneminden bahsetmiştik ve MS Project’te proje tasarlarken yapılması gereken ilk iş ise projenin başlangıç tarihini belirlemek olacaktır, İkinci adım ise Çalışma takvimini yani haftanın hangi günleri çalışılması gerektiğini yazmak.

PROJE BAŞLAMA TARİHİ

Yeni projeye başlamak için belirleyeceğimiz tarih için araç çubuğunda Projede sonra çıkan kategoride proje bilgileri kısmına basarak bir proje tarihi belirleyebilirsiniz.

ÇALIŞMA TAKVİMİNİ BELİRLEME
  • Standart – 1 saatlik ara ile Pazartesiden Cumaya 8 saatlik çalışma günleri (genelde bu kullanılır).
  • 24 saat – mola yoksa ve çalışma dışı zaman yoksa.
  • Gece Vardiyası – Pazartesiden Cumaya kadar tüm geceler 11:00 – 8:00 saatleri arasında, bir saatlik aralarla.

Programın kendisi standart çalışma zamanını kullanır yani hafta sonu çalıştırmaz ve saat aralıkları 8-5 dir. Çalışma günleri ve saatleri molaları isteğimize göre değiştirebiliriz. Hastane kurulum Örneğimizde biz yılın 29 Ekim ve 10 Kasım günlerinde bu günleri tatil olarak aldık.

PROJENİN TASLAK GÖREVLERİNİ GİRİN

projenizde yapacağınız görevleri kabaca hazırlamış olmalısınız. Görevleri girmeden önce ilk satıra projenin ismi yazılır. Biz hastane kurulum projesi yaptığımız hastanenin katlarını kaba taslak olarak girdik. Daha sonra Projemizin alt görevlerini belirlemek için satırları seçip yukarıdaki görselden girintilimeyiz.

ALT GÖREVLER EKLENİR

Düzinelerce hatta yüzlerce görevi yönetmeniz gerektiğinde, görevleri bir arada özet görevler halinde gruplamak mantıklıdır . gruplanan görevlere yeni görevleri yukarıda ki sekil gibi ekledikten sonra eklediğimiz işleri girintileriz ve özet görev de kalın yazı tipinden ve görevin yanındaki küçük siyah üçgen şekline döner.

İŞLEM KALEMLERİ GİRİLİR

Özet görev, gerçek bir görev değildir. Birbiriyle ilişkili birkaç görevi tek bir isim altında gruplamak daha çok bir “sarmalayıcı” gibidir. Bir özet görevin süresi, başlangıç ​​ve bitiş tarihi, özet görev altında bulunan görevlere bağlıdır. Başlangıç ​​tarihi, tüm bağlı görevlerin en erken başlangıç ​​tarihi olacaktır. Benzer şekilde, bir özet görevin bitiş tarihi, bağlı görevlerin en son bitiş tarihine eşittir.

Özet görev oluşturmak için önce ilkinin üzerinde yeni bir görev oluşturuyoruz.

Görev kategorisine tıkladıktan sonra çıkan otomatik zamanlamaya bastığınızda iş kalemlerinin bitirilme günlerini girin ve böylece taslak için girdiğiniz projelerin(koyu renkle yazılan yerler) bitirilme zamanlarını program kendisi hesaplar ve gantt şemasını gösterir.

MS Project’in projemiz için otomatik olarak oluşturduğu güzel Gantt şemasına bir göz atmanızı istiyorum. Gantt grafiği, projenin çubuk grafikler kullanılarak görselleştirilmesidir. Bunu ekranın sağ tarafında görebilirsiniz. (Biliyor muydunuz? Ayrıca Excelde de Gantt şeması olusturabilirsiniz. )

projenizin büyük bir kısmını tamamladınız. Projenin kalan bölümleri diğer yazımızda.

Görüsmek üzere..

KAYNAKÇA:

  • http://me.islerya.com/files/bmm419/bmm419_L3_01_ms_project_notlari.pdf
  • https://www.tacticalprojectmanager.com/software/ms-project/how-to-create-a-project-plan-in-ms-project/