Pandemi Sürecinde İş Aramak

Bilindiği üzere koronavirüs ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkeyi etkisi altına almış,dünyada “pandemi” haline gelen ve ilk defa Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan bir virüs çeşididir.Solunum yoluyla bulaştığından çok kısa sürede geniş kitlelere ulaşır ve pek çok insanı hastalandırabilicek etkiye sahiptir.Bu nedenle bir çok sektörde çalışan sağlığını korumak amacıyla farklı önlemler alınmıştır.Araştırmalara göre 10 çalışandan 6′ sının çalışma düzeni değişmiştir.Bu süreçte çalışan kesimin yüzde 37’si aynı şekilde devam etmekte,yüzde 13’ü ücretsiz izinde,yüzde 12’si kısıtlı gün ve saatlerde ve yine yüzde 12’si ücretli izne çıktığı belirtilmiştir.İşten çıkarılanların veya kapatanların oranı yüzde 9 ve “homeoffice” tarzı çalışan oranı ise sadece yüzde 8’dir.(*)

Bu durumda halihazırda iş arayanlar için işlerin daha da zorlaşması kaçınılmaz oldu…Peki bu süreçte son sınıflar,yeni mezunlar ya da mezun olup hala iş arayışı içinde olanlar neler yapmalıdır? Karantina süresini daha verimli kullanabilmek adına sizlere birkaç önerimiz var.

Umutsuzluğa kapılma

Unutma seninle aynı durumda olan binlerce insan var.Belirsizlik ne kadar kötü hissettirirse hissettirsin mental olarak kendini koru ve arayışlarına devam et.

İş arayışına devam et

Kariyer.net,indeed.com ,yenibiris.com gibi buna benzer birçok iş ve staj yeri arama platformlarından iş başvurusu yapmaya başla veya devam et.Şirketler alımlarını durdurmuş veya çalışanlarını işten çıkarmış olabilir.Ancak her şey normale döndüğünde pozisyonları doldurmak isteyecekler ve başvurulara geri dönebileceklerdir.

Kendini geliştir

İngilizceni geliştir,hatta yeni bir dil öğrenmeye çalış.Online eğitimlere,sertifika programlarına katıl.Bir programlama dili bile öğrenebilirsin.Özgeçmişinde güzel görünecek bir çok şey yapmaya bolca vaktin var.Belirsizliğin içinde kaybolma ve harekete geç!

Network’unu genişlet

Özellikle LinkedIn gibi sosyal ağlardan çeşitli bağlantılar kurup ağını geliştirebilirsin.Bu sana iş bulma konusunda oldukça yardımcı olacaktır.

İletişim kur

Belki de kitle iletişim araçları ve sosyal medyanın en çok kullanıldığı dönemi yaşıyoruz.Sen de insanlarla iletişim kur,yeni insanlar tanımaktan çekinme.Hatta bu süreçte online olarak etkili konuşma teknikleri dersi bile alabilirsin 🙂

Görüntülü mülakatlar konusunda kendini geliştir

İş başvuruların sırasında olası bir görüntülü mülakat davetine kendini hazırla.İnternet bağlantını, ses ve görüntünü önceden test et ve o sırada paniğe kapılma.

Ve son olarak…

Unutma,her karanlığın sonunda mutlaka aydınlık vardır.Kendini kapatma, isteklerin konusunda ısrarcı ol ve umutsuzluğa kapılma.Güne kendini en iyi hissettirecek şekilde başla ve başvurulara devam et.Günün birinde gelecek bir mail veya telefon içinde bulunduğun hissiyatı çoktan unutturacak, iyi şanslar 🙂

Kaynakça:

*–> www.marketingturkiye.com.tr/